GYIK - Babapólya
1Mitől más a Babapólya, mint a többi kapható termék?
A babatermékek piacán a Babapólya egyedülálló termék. Azonban számos más olyan hasonló funkciójú áru is található az üzletekben, ami egy-két dologban ugyan hasonlít a Babapólyára, de egyik sem éri el azt az összetett funkcionalitást, mint ez a termék. Pl: hálózsákok, bugyala vagy pólyakendő. A Babapólya előnyeinek megismeréséhez kérjük nézze meg a 'Miért jó a Babapólya' menüpontunkat.
2Mennyit altathatom benne a gyereket?
Bármennyit lehet benne altatni a kisbabát! Ha a Babapólyában alszik el a kicsi, nyugodtan maradhat benne, így pólyástól visszatehetjük a kiságyba. Ha enélkül alszik el, akkor nem tanácsos a Babapólyába tenni, tehát ne keltsük fel emiatt. Akár egész éjjel is benne maradhat, nem baj ha nem tud mozogni, mert az újszülötteknek az a megnyugtató, ha jó szorosan vannak körbetakarva. Vannak olyan babák, akiket egészen sokáig megnyugtat a pólyában alvás, ebből semmi hátránya nem származik. Napközben, ha ébren van a baba, vegyük ki belőle nyugodtan, hagyjuk kezét, lábát szabadon mozogni.
3Meddig használhatom?
Születés utáni első két-három hónapban javasoljuk a pólya használatát. A szakirodalom emleget olyan eseteket is, hogy bizonyos korokban és népeknél (a mai napig) azért tekerik és bugyolálják be olyan szorosan a babákat fél-egy éves korukig, mert meg vannak arról győződve, hogy ez a betekerés erősíti a kisbabák lábait és kezeit, hiszen nagyobb erőt kell kifejtenie, ha mozgatni akarja Hát mi ezt a szoros betekerést nem, de a betakarást, pólyázást az első hetekben–hónapokban igenis javasoljuk, elsősorban a csecsemő elaltatásához, megnyugtatásához és megtartásához.
4Kell-e még takarót használni?
Ha ideális 22-23 fok van a szobában és Babapólyában tartjuk a csecsemőt, akkor nem kell plusz takaró, hiszen a Babapólya helyettesíti a takaró használatát is. A Babapólya egyébként olyan szépen körbetakarja a kisbabát, hogy biztosan nem fog benne fázni. Egyik fontos előnye is a Babapólyának, hogy tartja a megfelelő testhőmérsékletet, nem melegszik túl az újszülött, és nem is tud 'kihűlni'.
5Hogyan nyugtassuk meg benne a babát?
A Babapólya nem helyettesíti az ölelést és az anyai simogatást. Ez csupán eszköze lehet a baba megnyugtatásának. Mivel a baba az anyaméhben igen szűkös helyen, de kellemes melegben van, a csecsemőknek születésük után szükségük van erre az ölelő fészekre és melegre. Ha a babát bepólyázzuk, ez már egyfajta biztonságot ad neki. Ebben fogjuk szorosan, ringassuk, csitítsuk, amíg meg nem nyugszik. Ha visszatesszük a kiságyba, nem riad fel amikor letesszük. Például hasfájós csecsemők megnyugszanak vagy könnyebben alszanak el hasuk simogatásától. Gyakran a pólyázástól is nyugodtabbak lesznek, hiszen tovább érzik a hasukon az érintést és a meleget. A kólikától szenvedő kisbabáknak különösen nagy segítséget nyújthat a Babapólya.
6Valóban nyugodtabbak a Babapólyában tartott csecsemők?
Nehéz tudományosan igazolni ezt a tényt, de a gyakorlati tapasztalatok ennek az évezredes hagyománynak a jótékony hatását igazolják. A szorosan bepólyázott újszülöttek motorikusan valóban nyugodtabbak, és az elalvás problémamentesnek bizonyul. Még pár évtizeddel ezelőtt Magyarországon is szinte minden újszülöttet bepólyáztak (a fejlődő országokban szinte mindenhol, Nagy-Britanniában az újszülöttek 20 százalékát éjszakára szorosan bepólyálják, de az USA-ban és Hollandiában is egyre terjed ez az eljárás). Ami egy felnőtt számára furcsának tűnhet, az a csecsemő számára egy kellemes helyzet, és belőlük a szoros bepólyálás pozitív érzelmeket vált ki. Dr. Harvey Karp híres gyereksuttogó is többek között ezzel a technikával szelidíti a sztárok csemetéit.
7ényleg csökkenti a bölcsőhalál előfordulását?
bölcsőhalál előfordulásának okai a mai napig nem tisztázottak. Azonban számos olyan általános szabályt tudunk felsorolni, ami csökkenti ennek előfordulását. Ehhez kérjük olvassa el az alábbi linken található cikket: http://www.csaladivilag.hu/cikkek/csecsemok/hogyan-elozzuk-meg-a-bolcsohalalt/860/ A Babapólya segítségére lehet abban, hogy ezeket a szabályokat betartsuk. Pl: Egyenletes és kellemes meleget biztosít, nincs túlmelegedés veszély, segíti a háton alvást, és megkönnyíti a szoptatást is. Mivel nem szükséges takarót használni, így nincs meg az a veszély, hogy a fejére húzzon valamit a kicsi.