Pólyázásról - Babapólya

Pólyázásról

A pólyázás általános előnyei

A baba az anyaméhben igen szűkös helyen, de kellemes melegben van. Így a születés után jól és biztonságosan érzi magát, ha körbe takarva még néhány hónapig napközben és alvás idején is babapólyában tartjuk őket.

Ne felejtsük el, hogy az újszülöttnek a méhen belüli élete után még néhány hétig arra van szüksége, hogy az édesanyjával idekint legalább annyira szoros szimbiózis legyen közöttük, mint a méhen belül volt. Erre az időszakra javasoljuk a ©MaVoile babapólya használatát, ami persze nem helyettesíti az édesanya ölelését, simogatását, de hamarabb megnyugszanak, kevesebbet sírnak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, ha az anyaméh melegségét és nyugalmát ezzel a módszerrel idézzük fel számukra.

A babáknak ez egy kellemes helyzet, és pozitív érzelmeket válthat ki, ha szorosan bepólyázzuk őket. Kutatások is igazolják, hogy a szorosan bepólyázott újszülöttek motorikusan valóban nyugodtabbak, és az elalvás, altatás is problémamentesnek bizonyul. Ez a fajta betakarás, bugyolálás hosszabb alvást biztosít a babának, mert jól érzik magukat, és saját láb és kéz mozgásaik (Moro reflex), sem ébreszti fel őket.

Tapasztalatokkal igazolják, hogy a kellően bebugyolált gyermek olyan körülmények között lehet, amelyek ismerősek számára még a születése előttről, vagyis az anyaméhből. Kutatások bizonyították azt is, hogy a pólyázás segít megnyugtatni a síró, nyűgös gyermeket, és hosszabb, zavartalanabb alvást biztosít neki.

A helyes pólyázással olyan melegséget adhatunk a kicsinek amitől számára sokkal biztonságosabbnak tűnik a nagyvilág. A pólyázás hosszú évek óta nagyon hasznosnak bizonyul, és nem véletlen, hogy Európa szerte egyre gyakoribb a kisbabák különböző módon történő bugyolálása.

A ©MaVoile babapólya tulajdonságai

A ©MaVoile babapólya azt az évszázados hagyományt hozza vissza, amit szüleink, nagyszüleink, és dédszüleink is használtak, és amely hagyomány nagyon hasznosnak bizonyult sok-sok éven keresztül.

A babapólya nagy előnye, hogy visszaadja azt a biztonságot az újszülötteknek, amit az anyukájuk hasában éreztek. Főleg első gyermekes szülőnek – ha gondot okoz a csecsemő biztonságos tartása, - a babapólya ebben is nagy segítség lehet. A bepólyázott kisbabát bátran oda lehet adni nagyszülőknek, apukáknak is és kisebb testvérnek is.

A babapólya nagyon jól tartja a kicsi egész fejét, nyakát és hátát a benne lévő külön betétnek köszönhetően. Ez se nem túl merev, se nem túl vékony. További használata segíthet a szoptatásban is, hiszen sokkal könnyebb benne a babát tartani, és ha a kis keze is a pólyában van, akkor nem kalimpál az etetés alatt. A babapólya szoros ölelése nagyon megnyugtató a sírós csecsemőknek, vagy a hasfájós kisbabáknak is. A bepólyázott babák sokkal hosszabban is alszanak, és egyáltalán nem probléma ha a kiságyban is abban van, vagy éjjel is abban alszik.

A babapólya további előnye, hogy pont belefér a babakocsi mózeskosár részébe, ahol elalvás esetén könnyen ki-be tehetjük a kicsit. A pólya jótékony hatását egyre többen fedezik fel újra, szerte a világon, hiszen számtalan olyan előnye van, amellyel elősegíthetjük az újszülött harmonikus fejlődését.
A babapólya előnyeit a hasonló termékkel szemben az alábbi infografikánk szemlélteti.

Miért ajánlott a babapólya
A ©MaVoile babapólya tulajdonságai
A ©MaVoile babapólya tulajdonságai
A ©MaVoile babapólya tulajdonságai
A ©MaVoile babapólya tulajdonságai

A babapólya helyes használata

A ©MaVoile babapólya egészen a születés pillanatától használható a baba nagyságától függően úgy 3-4 hónapig. Kétféle pólyázási technika létezik, az egyik amikor a kicsi keze is benne van a pólyában (ezt kisebb korban, úgy 0-2 hónap között javasoljuk), illetve a másik, amikor a kezek a pólyán kívül vannak (kb. 3-4 hónaposan javasolt).

pólyázási útmutató

A babapólya kényelmét a benne lévő belső betét biztosítja, mely nagyon egyszerűen kivehető, így a huzat könnyen cserélhető, mosható. A pólyázás helyes használatát, lépésről lépésre alább szemléltetjük. Mindig ügyeljünk arra, hogy a kisbabánkat soha ne tegyük olyan helyre, ahonnan könnyen leeshet, legurulhat még a pólyában se! A babapólya megkötése pedig mindig legyen megfelelő ahhoz, hogy ne tudjon belőle se kicsúszni, de ne is legyen számára túl szoros.

A babapólya helyes használata
A babapólya helyes használata

A szülésznő tanácsai

Védőnők, szülésznők és a csecsemőgondozási tanácsadók nagy része egyetért abban, hogy az újszülötteket életük első pár hetében pólyába bugyoláljuk. Régen az újszülötteket jól betekerték egy erre alkalmas lepedőbe, vászonba, vagy esetleg pokrócba, de a klasszikus babapólya is nagy melegséget nyújtott. Minden csecsemőgondozó hangsúlyozza, hogy az első hetek, hónapok kiemelt fontosságúak és a harmonikus fejlődést nagyban elősegíti az, ha az újszülött nyugodt, kiegyensúlyozott. Alább olvashatják Adorjánné Knábel Tünde szülésznő szakmai tanácsait a babapólya használatától. Tünde 3 gyermek édesanyja, szülésznőként dolgozik és a Gólyahír Programok megálmodója, létrehozója. Ha kérdésed van hozzá, akár a terhességet illetően, akár a szülést illetően, akkor keresd bátran az alábbi elérhetőségeken. Illetve látogass el a Gólyahír Programok oldalára, ahol sok hasznos tanácsot oszt meg a várandósság és egyéb témákban:

Adorjánné Knábel Tünde, szülésznő szakmai ajánlása, és véleménye a babapólya használatáról.

Női létünk egyik legcsodálatosabb időszaka a várandósság. 40 hét alatt szívünk alatt hordjuk gyermekünket. Szimbiózisban éljük a mindennapjainkat.
A magzat az anyaméhhel szorosan körbeölelve cseperedik ezekben a hetekben.
Mikor megszületik, minden új számára. Hatalmas a nagyvilág. Hiszen ő eddig szűk, biztonságos, meleg helyen volt. Most pedig minden olyan nagy. Nem érzi, hol van a dolgok eleje és vége. Magzati léte alatt bármikor kinyújtózott, érezte, hogy meddig tart a kisvilága. Nem ijedt meg, mikor rugdosott egyet, hiszen egy védőfal vette körül. Számára ez megszokott.
Nem kellett a hőmérsékletét tartani, hiszen állandó meleg hő fűtötte. Születése után az állandó hőmérséklet is megszűnik.

Szülésznőként és három gyermekes anyaként nagy szívvel ajánlom a pólya használatát. Több pólyát kipróbáltam, mind a saját gyermekeimen, mind a Gólyahír Programok keretein belül, s a választásom erre a klasszikus, babapólyára esett. A régi hagyományos pólya új, ma divatos „ruhába” öltöztetve teljesen elvarázsolta anyai oldalam. Az anyagok, amellyel dolgoznak, nem csak szépek, de természetes alapúak és bőrbarátok.Számtalan előnye van annak, ha az első időszakban pólyát használunk. Nem hiába használták az édesanyáink, nagyanyáink, dédanyáink.

Az újszülöttek nagyon szeretik, ha szorosan bebugyoláljuk őket, hiszen ebben az állapotban újra az „anyaméhben” érezhetik magukat. Amikor kisbabánk sokat sír, de már megetettük, megdajkáltuk, tisztába raktuk, s nem tudjuk mit tegyünk vele, a pólyázás nagyon sokat segít. Megnyugszik, s elalszik benne. Újra érzi, hogy hol van az ő  kisvilágának vége, újra biztonságban tudja magát. A babaágyak nekünk felnőtteknek „kis” ágyak, de nekik megint hatalmas nagy térnek érződik. Ha pólyában fektetjük le, szűkebbnek érzi a teret, nem kelti fel a Moro-reflex által hirtelen karmozdulat sem, ami az első időszakban nagyon gyakori a csecsemőknél. A pólyába rakva nem kell azon gondolkodnunk, vajon fázik-e, hiszen jó meleg biztosítja számára a megfelelő hőérzetet.

A bölcső halál elkerülése érdekében azt javasolják a szakértők, hogy ne hason fektessük a babát, hanem háton vagy még inkább oldalt fekve. A pólya ebben is segítségünkre lehet, hiszen nagyon jól tartja a baba egész testét.

Első gyermekes családban a még gyakorlatlan szülők is biztosabban fogják pólyában a babájukat. Hiszen az újszülött még nem tudja tartani a fejét, nyakát. Így bátrabban odaadhatjuk dédimamának, nagypapának is.

Ahol már többedik gyermekként érkezik meg a Kiscsoda, ott a testvérféltékenységet is el tudjuk kerülni, hiszen ha többször kezébe veheti, megfoghatja, szeretgetheti a nagytesó a Picit, fontosnak, felelősnek érzi magát. Nekünk anyáknak pedig nem kell attól félnünk, hogy kényelmetlen a tartás. Hasfájós csecsemők szintén nagyon nagyon szeretik a pólyát. A szoptatások, etetések alatt is ajánlom a bepólyázást.

Rengeteg pro és kontra véleményt olvashatunk a pólya használatát illetően. Én mindenképpen javaslom az első időszakra. A pólya egy gyönyörű ajándék, amit nem lehet elhasználni, amit megörökölhet a kistestvér, odaadhatjuk a barátnőnek, amikor édesanya lesz, s eltehetjük majd unokáinknak, ahogy a mi édesanyáink is eltették nekünk.

Szeretettel és meggyőződéssel ajánlom a Ma Voile babapólyákat, biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a hozzá való stílust, a régi, bevált pólya formájában.

Adorjánné Knábel Tünde,  3 gyermekes édesanya, szülésznő, és a Gólyahír Programok megálmodója, létrehozója.

Kérdésed van? Szeretnél részt venni egy szülésfelkészítő tanácsadáson? A Gólyahír Programok keretén belül mindez megteheted. Keresd, vagy kérdezd  Tündét az alábbi elérhetőségeken: