Tetoválások a terhesség alatt - Babapólya
Fiú vagy lány? Babaváró kérdőív
2017. április 27.
Influenza megelőzése csecsemőkorban
2017. december 2.

Tetoválások a terhesség alatt

Önmagában is megosztó dolog a tetoválás, de egy kismamán esetleg még inkább feltűnő lehet, nem?

A tetoválás önmagában is nagy kérdés, hogy hosszútávon szeretni fogjuk-e, teszik-e majd a minta sok-sok év múlva is, nem fakul-e ki? Pláne fontos kérdés, hogy fog mutatni olyan helyen, ahol a bőrünk öregedése hamar látszik, vagy esetleg változik közben a testünk (hízunk-fogyunk). Ilyen fokmérő lehet a terhesség is.

A has persze nem feltétlen az a terület ahová az ember leginkább tetoválást szokott készíttetni. De ha mégis, vajon hogyan bírja a “gyűrődést”? Tapasztalatok szerint – főleg több terhesség esetében – a minták a pocak növekedésével bizony eltorzulhatnak, elmosódnak, sötétedhetnek. Főleg a gazdagon díszített, bonyolultabb motívumok nem lesznek már régi önmaguk (szerencsések persze mindig vannak). Ha kétszer, háromszor megnő a has, majd visszahúzódik,  a minta bizony nem lesz olyan, mint korábban. És habár a többi testtáj nem növekszik meg a terhesség alatt olyan mértékben, mint a has, de azért nem árt gondolni majd a comb, fenék, karok, váll tetoválásoknál arra is, milyen lesz, változik-e valami, ha kisbabánk születik?

Babapólya webáruház Babapólya webáruház

A tehesség alatt azonban semmiképpen nem ajánlatos  tetoválást készíttetni, elsősorban a magzat védelmében. Fodrászok még a hajfestést is elhalasztják a várandósság idejére, a tetoválást pedig pláne nem célszerű ekkor készíteni. Senki sem tudhatja hogyan reagál az anya szervezete a megváltozott hormonháztartás miatt a festékanyagokra, a szerves oldószerekre és nehézfémekre, amelyek sok tetoválófolyadékban jelen vannak. Az érzékenyebb bőr miatt pedig fokozott a fertőzés- és gyulladásveszély is. Sok kismamának labilisabb a vércukorháztartása, mint korábban, a sebek fájdalmasabban, lassabban gyógyulnak, és nagyobb a hajlam az elfertőződésre is. A tűszúrások által okozott stressz sem éppen egy kismamának és kisbabájának való.

Ha mégis szeretnénk valamilyen díszítést a pocakunkra a terhesség alatt, akkor inkább a testfestést, vagy a hennát ajánljuk. Nagyon szép mintákat lehet mindkét esetben rajzolni, és mivel nem tartósak, így akár több mindent is kiróbálhatunk a 9 hónap alatt. Azonban az allergiás rakciókat ebben az esetben is jobb kizárni, vagyis az egész test, vagy testrész festése előtt tegyünk allergia próbát.

Babapólya webáruházBabapólya webáruházBabapólya webáruház

Szóval ha már mindenképpen szeretnénk valamit magunkra tetováltatni, akkor azt tervezzük inkább a terhesség előttre, vagy halasszuk a szülés és szoptatás utánra. Addig pedig még meg is gondolhatjuk magunkat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..